Kroppar som de verkligen är?

En ny sajt som ska publicera bilder på "helt vanliga människor" har startas av en kvinna som heter Julia, skriver aftonbladet på http://www.aftonbladet.se/wendela/article6869312.ab idag. Artikeln runt denna nya sajt fylls av, vad jag anser, en del motsägelser samt lite dubbelmoral. Hur kan man starta en sajt som i sig är en del av debatten kring kroppshysteri, för att sedan säga att man tanken är inte att delta i debatten utan endast att  "väcka tankar"? Det är väl det som debatter är? Olika tankar som diskuteras och som förs fram? Att artikeln sedan avslutas med att Julia själv hade svårt att välja bland bilderna hon skulle publicera av sig själv känns ju lite konstigt. Om man behöver ta flera bilder för att visa "sanningen", "hur kroppar verkligen är", för att sedan välja ut den "bästa", är det inte riktigt logiskt.

Inom sjukvården har vi ett mått för att mäta övervikt, alltså BMI. Jag är den första att intyga att detta mått inte är helt rimligt att lita blint på, men det är ändå ett mått som används flitigt, för en första bedömning. Sedan måste självklart andra faktorer få spela in; bukomfång, fettmängd och muskelandel. Sen att ur ett rent medicinsk perspektiv kan en person som är överviktig må mycket bättre än en person med normal vikt är något som också måste tas hänsyn till. 

Jag önskar att alla kunde trivas med sina kroppar, oavsett storlek. Men det kanske inte är så bra att vara för överviktig heller! (eller underviktig såklart!) Tyvärr glöms detta alltför ofta i diskussioner runt "riktiga kroppar". Det är helt enkelt inte sunt att äta för mycket och röra sig för lite, oavsett hur man i slutändan ser ut. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0